Konserwowanie ziół – jak i kiedy to zrobić

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Ogólnie przyjęło się, że zioła (mięta, oregano, tymianek, szałwia, bazylia itp.) najlepiej zbierać przed kwitnieniem, wtedy zawartość związków aromatycznych w liściach jest maksymalna. Gdy już rozwiną się kwiaty rośliny całe swe siły witalne skierowują na kwitnienie i rozwój nasion.

Ludowa medycyna zaleca aby zbierać zioła gdy księżyc znajduje się w znaku skorpiona (w dniach 2, 3, 4, 20, 21 oraz 29, 30, 31 lipca) Ponoć właśnie w te dni w liściach ziół znajdują się maksymalne ilości substancji leczniczych i zapachowych przez co są najcenniejsze. Generalnie zioła należy zbierać w słoneczne dni w godzinach przedpołudniowych.

Ścięte pędy wiążemy w pęczki i wieszamy w przewiewnym miejscu bezpośredniego nasłonecznienia. Ten sposób suszenia powoduje jak najmniejsze straty ich właściwości. Zioła można też z powodzeniem mrozić gdyż wtedy zachowują jeszcze intensywniejszy smak i aromat, a także właściwości lecznicze.

Poprzedni

Malwa – odmiany i uprawa

Następne

Nowość 2012 – pelargonie o pachnących liściach

1 komentarz

  1. Racja, po zamrożeniu ziół i ich rozmrożeniu mają podobny aromat do świezych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oparte na WordPress & Theme by Anders Norén