„Kto ma szałwię w ogrodzie tego śmierć nie ubodzie” – tak mawiali nasi przodkowie. Powiedzenie to odnosi się do leczniczych właściwości szałwii. Czemu nie zrobić wina z jej wykorzystaniem?

Przepis:
20g (5 łyżek) liści szałwii (Salvia) zalewamy butelką białego wina i macerujemy przez tydzień przez pewien czas wstrząsając. Można stosować po 1-3 łyżki po posiłkach w przypadku nerwicy, a także jako środek wzmacniający i pobudzający, jak i również w przypadku dolegliwości trawiennych.

Szałwia to od dawna znane zioło o właściwościach leczniczych

Szałwia to od dawna znane zioło o właściwościach leczniczych

Nazwa szałwii pochodzi od łacińskiego słowa 'salvere’, czyli być w dobrym zdrowiu.

Autor zdjęcia: nociveglia
Źródło: http://www.flickr.com/photos/40385177@N07/3768508507/