Niezwykle smaczne owoce aktinidii ostrolistnej 'Issai'

Niezwykle smaczne owoce aktinidii ostrolistnej 'Issai'

Kilka lat temu posadziliśmy przy ogrodzeniu z siatki aktinidię ostrolistną ‚Issai’. To silne pnącze o dużym wigorze. Szybko obrosło siatkę dając oczekiwany cień i naturalną osłonę. Większość odmian aktinidii jest dwupienna i dlatego, aby uzyskać owoce trzeba posadzić 2 egzemplarze – żeński i męski. Jeśli chcemy posadzić więcej roślin wystarczy na 6-8 egzemplarzy żeńskich tylko jeden męski. Odmiana Issai jest obupłciowa, samopylna. Wcześnie wchodzi w okres owocowania. Bywa, że owocuje już w pierwszym roku po posadzeniu, ale zwykle znaczącego zbioru możemy oczekiwać po 4 latach. Owoce ma zupełnie zielone, średniej wielkości 2,5-4 cm długości, które dojrzewają na początku października.

W tym roku nasza aktinidia zaowocowała wyjątkowo obficie. Zebraliśmy kilka kilogramów dojrzałych, bardzo słodkich i wyjątkowo smacznych owoców (ich amatorami są również ptaki). Doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia gdyż w odróżnieniu od kiwi z importu mają skórkę gładką, cienką. Nadmiar owoców spożytkowaliśmy w następujący sposób:

  1. Podgrzane z minimalną ilością wody zostały rozprażone, następnie zmiksowane i przetarte przez sitko. Uzyskaliśmy bardzo gęsty mus, który w słoiczkach zapasteryzowaliśmy. Niestety nie przewidzieliśmy, ze w wysokiej temperaturze owoce stracą swą ładną zieloną barwę przybierając kolor musztardowy. Dobrze że zachowały wspaniały zapach i aromat. Zimą na pewno będą wykorzystane.
  2. Drugą część bardzo dojrzałych surowych owoców zmiksowaliśmy i przetarliśmy przez sitko. Aby zachować ich wspaniały zapach aromat, a zwłaszcza cudowny zielony kolor. Zamroziliśmy gęsty owocowy mus w pojemnikach do lodu. Będzie dodatkiem do słodkich placuszków, lodów, naleśników na słodko, koktajli i innych deserów. Do części włożyliśmy w trakcie mrożenia patyczki do szaszłyków. Najmłodsi członkowie Florini będą mieli naturalne zdrowe pyszne lody bez cukru.

Polecamy sadzić aktinidię w ogrodach gdyż jest to mocne silne zdrowo wyglądające pnącze szybko obrastające podporę. Jest też bardzo użyteczna. Jej owoce są bardzo smaczne i wartościowe, zawierają mnóstwo witamin – zwłaszcza wit. C, kwas foliowy, witaminy  z grupy B, mnóstwo potasu jak też aktinidianu – enzymu, który reguluję pracę układu pokarmowego. Suszone przypominają rodzynki.