Borówka wysoka – przegląd odmian oraz zasady uprawy

Borówka wysoka (amerykańska)

Jej powszechna nazwa to borówka amerykańska. Jest to krzew wysokości od 60 cm do 2,5 metra – w zależności od odmiany. Owoce (jagody) o średnicy do 2,5 cm zebrane są w małe grona. Bardzo smaczne, słodkawe, czasem lekko kwaśne. Zawierają dużo antocyjanów, które jak wiemy są naturalnymi antyoksydantami wyłapującymi w naszym organizmie wolne rodniki odpowiedzialne między innymi za rozwój chorób nowotworowych

Zbiór owoców z reguły rozciąga się na wiele tygodni. Owoce dojrzewają sukcesywnie i zbieramy je co kilka dni. Dojrzałe łatwo oddzielają się od grona.

Rynek oferuje szereg odmian różniących się przede wszystkim okresem dojrzewania owoców, ich wielkością, kształtem, smakiem, przydatnością do przetwórstwa, odpornością na mróz itp. Przedstawiamy Państwu jedne z najpopularniejszych odmian w zależności od terminu owocowania:

WCZESNE (początek owocowania – pierwsza połowa lipca):

  1. Earliblue – wzrost do 150 cm, owoce duże do średnich, bardzo słodkie, smaczne i aromatyczne. (mogą dojrzewać już na początku lipca) Wysoka odporność na mróz, umiarkowanie plenna
  2. Duke – wysokość o 180 cm, owoce lekko spłaszczone, bardzo plenna. Z tego powodu, aby nie dopuścić do zbytniego drobnienia owoców wymaga silnego cięcia
  3. Sunrise – wysokość do 150 cm, owoce duże i średnie, lekko spłaszczone, bardzo smaczne
  4. Spartan – wysokość do 180 cm, kwitnie stosunkowo późno i dlatego rzadziej bywa uszkodzona przez wiosenne przymrozki. Owoce lekko spłaszczone, bardzo duże, smaczne i aromatyczne

ŚREDNIOWCZESNE (początek owocowania – druga połowa lipca do początku sierpnia):

  1. Patriot – wysokość 120-180 cm, dojrzewa w końcu lipca, bardzo plenna, owoce duże, smaczne. Trzeba ją silnie ciąć.
  2. Bluejoy – silnie rosnąca odmiana (ponad 2 m wys.) Owoce duże i średnie, aromatyczne. Większość dojrzewa w jednym terminie – koniec lipca. Pozostałe można jeszcze zbierać przez dłuższy czas.
  3. Goldtraube – szybko rośnie, owoce bardzo duże
  4. Sierra – nowość, owoce duże i smaczne, owocuje bardzo obficie.

ŚREDNIA PORA DOJRZEWANIA (początek sierpnia)

'Chandler' - odmiana niezwykle plenna o smacznych owocach

'Chandler' - odmiana niezwykle plenna o smacznych owocach

  1. Berkeley – rośnie dość silnie, owoce duże a nawet bardzo duże. Smaczne, lekko kwaśne. Dojrzewają w pierwszej połowie sierpnia. Już młode rośliny silnie owocują. Niestety jest to odmiana mało wytrzymała na mróz
  2. Chandler – wzrost średni – ok. 150 cm Owoce ogromne (średnicy 2 cm), bardzo smaczne. Odmiana bardzo plenna. Zbiór owoców długi – 4-6 tyg. Od początku sierpnia do połowy września. Średnio odporna na mróz
  3. Bluecrop – wysokość do 2 metrów. Owoce duże, lekko spłaszczone, bardzo smaczne, prawie wszystkie jednakowej wielkości w gronach. Odmiana bardzo plenna, dojrzewa na początku sierpnia, wytrzymała na mróz (do -28-30 st C), łatwa w uprawie. Uważa się ją za najbardziej wartościową odmianę o wszechstronnym przeznaczeniu.
  4. Toro – dojrzewa kilka dni wcześniej niż Bluecrop, owoce duże, aromatyczne i smaczne

ŚREDNIOPÓŹNE (owocują w drugiej połowie sierpnia)

  1. Brigitta – wysokość do 180 cm, owoce duże, smaczne, dojrzewają późno. Można je długo przechowywać. Polecana do uprawy wielkotowarowej. Wrażliwa na duże mrozy.
  2. Herbert – wysokość do 160 cm, Owoce duże do bardzo dużych. Dojrzewają w drugiej połowie sierpnia. Niektórzy uważają, że są one najbardziej smaczne spośród wszystkich odmian. Polecana do cieplejszych rejonów Polski.
  3. Nelson – Wysokość do 160 cm. Owoce duże do bardzo dużych (podobne do Spartana), bardzo smaczne, długo mogą utrzymywać się na krzewie i nie opadać. Bardzo plenna i wytrzymała na silne mrozy.
  4. Rubel – wysokość do 2 metrów, owoce drobne, bardzo ciemne (zawierają dużo autocjanów), smaczne, owocują obficie w jednym terminie. Doskonała odmiana do przetworów.
  5. Legacy – odmiana mało znana, wysokość do 210 cm, owoce średniej wielkości, smaczne, bardzo plenna
  6. Bluegold – rośnie stosunkowo słabo, owoce duże spłaszczone z zielonkawym miąższem, lekko kwaśne. Dojrzewają w połowie sierpnia, doskonale nadaje się do uprawy w pojemnikach na balkony i tarasy.

PÓŹNE (koniec sierpnia – połowa września)

 

  1. Darrow – wysokość do 150 cm, owoce bardzo duże o słodko winnym smaku, smaczne. Dojrzewają w końcu sierpnia. Odmiana bardzo plenna. Owocowanie jest bardzo długie dlatego jest znakomita do uprawy amatorskiej.
  2. Elizabeth – rośnie silnie, owoce duże i bardzo smaczne. Polecana jest zwłaszcza do uprawy towarowej.
  3. Elliott – wzrost silny do 2 metrów. Owoce średniej wielkości, lekko cierpkie można zbierać aż do połowy października. Zawierają bardzo dużo autocjanów.

Poza borówkami wysokimi na rynku dostępne są jeszcze borówki półwysokie (kanadyjskie), które są krzyżówkami borówki niskiej (Vaccinium angustifolium) oraz borówki wysokiej (Vaccinium corymbosum)

Odmiany późne - dzięki nim możemy delektować owocami aż do jesieni

Odmiany późne - dzięki nim możemy delektować owocami aż do jesieni

  1. Northblue – wysokość do 120 cm, owoce średniej wielkości, bardzo słodkie. Ma małe rozmiary i niewielkie wymagania glebowe, wysoką mrozoodporność dlatego polecana jest do małych ogrodów
  2. North Country – wysokość 45-60 cm. Owoce ok 1 cm. Odporna na niskie temperatury, owoce smaczne i aromatyczne. Odmiana amatorska
  3. Putte – wysokość 50-70 cm. Owoce dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia, owocowanie przedłuża się na wiele tygodni. Krzewy bardzo wytrzymałe na mróz.
  4. Emil – Krzewy rosną nieco silniej niż u odm. Putte. Owoce są nieco mniejsze ale równie smaczne.

Borówki są samopylne ale ponieważ kwiaty otwierają się nierównomiernie dobrze jest posadzić przynajmniej dwie odmiany aby uzyskać lepsze zapylenie w konsekwencji bardziej obfite plony

SADZENIE – Sadząc borówkę zachowujmy 1 metrowe odstępy (na plantacjach zachowujemy odstępy między rzędami 3,5 m).

PODŁOŻE – Borówka jest rośliną kwasolubną (ph 4-4,5). Lubi gleby lekkie i próchniczne z dużą zawartością materii organicznej – torfu, kompostu, kory, trocin.

CIĘCIE – jest bardzo ważne . Dokonujemy go zazwyczaj lutym, marcu. Usuwa się wówczas pędy zbyt stare (nie powinny być starsze niż 4-5 lat) zostawiając 10-12 owocujących. Pamiętać należy, że największe owoce tworzą się na pędach młodych 2-4 letnich a na starszych są wyraźnie drobniejsze. Pomiędzy krzewami dobrze jest rozsypać warstwę trocin, które hamują rozwój chwastów i regulują kwasowość podłoża (ph 4-4,5).

NAWOŻENIE – należy stosować takie nawozy, które również zakwaszają podłoże tj. siarczan amonu lub saletrę amonową – dostarczają azot. Pierwszy raz stosujemy je wczesną wiosną gdy zaczyna się wegetacja i powtarza po 4 tygodniach.

Poprzedni artykuł

Hosty – byliny dekoracyjne, wytrzymałe i długowieczne

Następny artykuł

Kwiaty w barwach polskiej flagi

2 Komentarzy

  1. witam, ciekawy artykuł.Wybrałam juz odpowiednią borówkę do mojego ogrodu. Bardzo przydatne 🙂 Na tym blogu takze są ciekawostki, np o Cytryńcu chińskim. Jak przygotować napar 🙂 http://www.twojogrod-jacek.blogspot.com

  2. Znakomite. Godny podzielenia się wpis. Dziękuję. Powodzenia w dalszej pracy nad witryną. Wrócę tu prędko. Na razie.

Pozostaw odpowiedź Grażyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Wszystkie prawa zastrzeżone. Copyright Florini.pl powered by WordPress & Theme by Anders Norén