Kiwi z własnego ogrodu

Kiwi (Actinidia) tworzy wyjątkowe owoce. Są wielkości małego orzecha włoskiego zielone z nagą jadalną skórką. Przypominają duży agrest. Mają smak słodkowinny miąższ galaretowaty, bardzo aromatyczny i  bardzo smaczny. Dojrzewają we wrześniu i październiku. Są bardzo bogate w witaminę C, potas, wapń, żelazo, błonniki enzymy trawienne. Regulują pracę układu trawiennego, zapobiegają przeziębieniu i co bardzo ważne oczyszczają organizm z wolnych rodników. Można je spożywać na surowo bądź przetworzone w postaci nalewki, dżemów, galaretek, wina czy kompotów.

Poprzedni artykuł

Dlaczego mój cytryniec nie kwitnie?

Następny artykuł

Uciążliwe osy – jak sobie z nimi radzić domowymi sposobami

1 Komentarz

  1. Floramis

    Kiwi (Aktinidia) dobrze zimuje w naszym klimacie (niektóre odmiany wytrzymują nawet 40 stopniowe mrozy!).
    Jedna dorosła roślina wydaje nawet kilka kg owoców, a takie z własnego ogródka są nieporównywalnie smaczniejsze niż kupne, które dojrzewają w transporcie.
    Sama uprawa kiwi jest banalnie prosta.

Dodaj komentarz

Wszystkie prawa zastrzeżone. Copyright Florini.pl powered by WordPress & Theme by Anders Norén