Od zarania człowiek uprawia rośliny, aby zaspokoić głód. Z czasem dostrzegł ich urok i zaczął sadzić dla przyjemności. Są rośliny, które łączą ze sobą piękno jak też walory smakowe i odżywcze. A dlaczego w niektórych krajach spożywa się dane rośliny a w innych tylko się je podziwia – nie wiadomo dlaczego. Przykłady:

Liliowce

Liliowce

  1. Liliowiec (Hemerocallis) Chińczycy i Japończycy zajadają się ich mięsistymi pąkami kwiatowymi i płatkami. Suszy się je lub zasypujesolą. Stanowią dodatek do zup i sosów. Jadalne są również ich młode liście i korzenie.
  2. Malwa ogrodowa (Alcea rosea) Zjada się jej młode liście i kwiaty, które dodaje się do sałatek. W krajach arabskich traktowana jest jako warzywo.
  3. Nasturcja (Trapaeolum majus) Popularna w Polsce roślina ozdobna z długimi pędami, delikatnymi liśćmi. Kwiaty ma duże żółte pomarańczowe przyjemnie pachnące. Świeże liście dodaje się do sałatek twarożku. Pąki kwiatowe w zalewie octowej przypominają w smaku kapary.
  4. Nagietek lekarski (Callendula officinalis) Popularny w Polsce, kwiaty koloru żółtego i
    Nagietek

    Nagietek

    pomarańczowego służą do barwienia potraw. Suszone płatki są dodatkiem do herbatek, maści i kremów.

  5. Hortensja (Hydrangea) Podobno ugotowane ich liście smakują jak ogórki. Japończycy dodają zmiażdżone listki hortensji pnącej (Hydrangea petiolaris) do sojowej pasty miso
  6. Funkia (Hosta) W Azji jej liście gotuje się lub kisi. W smaku są bardzo zbliżone do kapusty. Można je również spożywać na surowo w postaci sałatek.
  7. Aksamitka wąskolistna (Tagetes tennuifolia) Ma drobne liście i kwiaty koloru żółtego i pomarańczowego. Świeże dodaje się do sałatek i słodkich potraw.
  8. Szarłat (Amaranthus) W Azji i Afryce spożywa się gotowane pędy i liście. Z nasion szarłatu zwisłego (A. candatus) uzyskuje się mąkę o wielu walorach odżywczych. Można ją już dostać w sklepach ze zdrową żywnością jak też pieczywo z jej dodatkiem.
  9. Ogórecznik lekarski

    Ogórecznik lekarski

    Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) Ładna roślina o miłych owłosionych liściach i kwiatach o nieprawdopodobnie niebieskiej barwie. Zbiera się świeże liście, delikatne końce pędów i całkowicie rozwinięte kwiaty. Stanowią dodatek do sałatek i sosów.

  10. Lilie (Lilium) – ugotowne cebule smakują jak ziemniaki.
  11. Modrak (Crambe) – jadalne są jego młode pędy, w smaku podobne do szparagów.
  12. Szkarłatka amerykańska (Phytolacca) Jej młode pędy są jadalne. Można je gotować smażyć i marynować.
  13. Bratek (Viola) – znakomicie smakują zasypane cukrem pudrem i wysuszone w piekarniku w niskiej temperaturze.
  14. Róża (Rosa) – cudowna w smaku konfitura z płatków róży, a owoce znakomite na nalewki czy herbatki ziołowe.

Mamy nadzieję, że osoby otwarte na nowe wrażenia smakowe zachęciliśmy do poeksperymentowania w kuchni.