Kto nie lubi rozkoszować się późnym latem smakiem winogron z własnego ogrodu? Chyba nie ma osoby, która przejdzie obojętnie wokół przydomowej altanki obrośniętej winoroślą, z której wyrastają piękne kiście winogron. Przestawiamy Państwu kilka rad, które umożliwią właściwą uprawę tego pięknego pnącza.
Winorośl wymaga stanowczego przycinania, w przeciwnym razie szybko dziczeje i owocuje mało obficie.
UWAGA! Winorośli kwitnie i owocuje na jednorocznych zdrewniałych pędach, w związku z tym każdej wiosny powinniśmy przyciąć zeszłoroczne pędy.
Latem również przycinamy nadmiar młodych pędów, aby zwiększyć przewiew wewnątrz rośliny, zmniejszając dzięki temu ryzyko wystąpienia chorób grzybowych, a także umożliwiając gronom otrzymanie większej dawki słońca.
Pielęgnacja winorośli w skrócie:
- Idealna rozstawa między roślinami to 1,5-2 metry
- Dla roślin wybieramy stanowiska osłonięte od wiatru i nasłonecznione
- Idealne podłoże dla winorośli ma być lekko kwaśne (jeśli w ogrodzie mamy glebę zasadową, należy w miejsce sadzenia roślin podsypać trochę kwaśnego torfu)
- Ile pędów głównych będzie miała nasza winorośl, zależy od nas samych. Przy większej liczbie pędów głównych, należy co 50 cm rozciągnąć poziomo drut.
- Rośliny nawozimy nawozami wieloskładnikowymi pochodzenia naturalnego!
- Odmiany wrażliwe na mróz należy okopczykować, tak jak kopczykuje się róże, jeszcze przed nadejściem przymrozków
Źródło: http://www.flickr.com/photos/zest-pk/923930277/
Dodaj komentarz