Gleba składa się przede wszystkim z:
- Cząstek mineralnych
- Powietrza
- Wody
- Materiałów organicznych
Wszystkie powyższe składniki są niezbędne roślinom do życia. Przewaga którejś z tych frakcji decyduje jaka to gleba.
Gleba jasna, sypka, szorstka (rozpada się w rękach gdy chcemy zrobić kulkę) to zapewne gleba piaszczysta, uboga w składniki mineralne i organiczne
Gleba lepka, gładka, namoczona daje się zlepić to ziemia gliniasta, która jest żyzna, ale trudna w uprawie.
Aby poprawić strukturę gleby i ją użyźnić powinniśmy wprowadzić do niej duże ilości:
- substancji organicznej
- materiałów nieorganicznych
- odpowiednia dawka nawozów mineralnych
Najlepsze materiały organiczne:
- dobrze przegnity obornik
- liście
- torf
- rozdrobniona kora drzew iglastych
- trociny
- odpady kokosowe
- kompost ogrodniczy
- dobra ziemia z ogrodu (np. zdjęta wierzchnia warstwa przy budowie domu czy kopaniu stawu)
- węgiel brunatny
- kompost po pieczarkach i innych grzybach (uwaga! Zwiększa zasadowość gleby)
Najlepsze materiały nieorganiczne:
- piasek gruboziarnisty
- żwirek
wapno (dolomit, kreda)
Nawozy mineralne, czyli chemiczne
– Najczęściej używa się gotowych mieszanek np. azofoska czy polifoska.
Bardzo istotnym elementem dotyczącym gleby jest jej odczyn – Ph. Współczynnik Ph gleby świadczy o jej kwasowości lub zasadowości. Odczyn Ph mierzy się w skali od 1 do 14. Gleby o odczynie :
- kwaśnym mają Ph na poziomie 1-7
- obojętnym mają Ph równe 7
- zasadowym mają Ph większe niż 7
Wiele roślin doskonale czuje się w lekko kwaśnym i lekko zasadowym podłożu. Są jednak rośliny, które tolerują ekstremalnie zasadowy odczyn, jak również rośliny kwasolubne nie tolerujące gleby o innym odczynie niż kwaśny.
Współczynnik Ph można zmieniać, ale na krótko. Lepiej jest posadzić w glebie o danym odczynie rośliny, które właśnie takie Ph lubią.
Gleby lekkie odkwaszamy kredą albo dolomitem na wiosnę. Glebę gliniastą, ciężką odkwaszamy wapnem, które polepsza jej strukturę zmniejszając jej lepkość i tym samym spulchniając ją.
Jeśli mamy w ogrodzie glebę zasadową i zależy nam na tym, aby zmienić jej odczyn na kwaśny, stosujemy różnego rodzaju zakwaszacze jak np. mocznik, siarczan amonu, siarczan magnezu, siarczan potasu.
1 pingback