WSPANIAŁE OWOCE Z OGRODU
Jagoda kamczacka to długowieczny krzew, należący do najwcześniej owocujących roślin jagodowych. Zakwita w połowie kwietnia i Kilka tygodni później (zwykle od połowy maja) możemy się cieszyć pierwszymi wspaniałymi owocami! Są mięsiste, fioletowoczarne, pokryte niebieskim woskowym nalotem. Mają długość 2 – 3 cm i szerokość 1 cm. Są soczyste, mają słodko – kwaśny smak (przypominają naszą leśną jagodę).
Jagoda kamczacka jest bardzo odporna na mrozy (do – 45 C). Najlepiej jest ją sadzić na stanowiskach słonecznych lub półcienistych w glebie żyznej, lekko kwaśnej lub obojętnej. Dobrze jest posadzić obok siebie 2 egzemplarze, aby się mogły wzajemnie zapylać. (w odległości około 1 metra) Bardzo smaczne i zdrowe owoce doskonale nadają się na deser. Można wykonywać z nich dżemy, soki, mrozić i suszyć.
Mają właściwości wzmacniające, aseptyczne i odtruwające organizm ze związków metali ciężkich. W Polsce jagoda kamczacka uprawiana jest od niedawna, obecnie jest coraz bardziej popularna. Ceniona zwłaszcza za bardzo smaczne owoce i wysoką odporność na warunki uprawy.
Kupujesz ładną roślinę w pojemniku 2 litrowym.
Na ostatnim zdjęciu przykładowa roślina.
Główne zalety jagody kamczackiej : |
| Duże, bardzo smaczne owoce (2-3 cm długości) |
| Można z nich przyrządzać desery, dżemy i soki |
| Niezwykle odporna na mróz (do -45 C) |
| W kwietniu zakwita na złoto-żółto |
Podstawowe informacje: |
| | | | | |
| biało- żółty | IV - V | 1,8 - 2 m | słońce, półcień | 2 l |
Na podstawie 0 opinii
ogólnie