Kiwi (Actinidia) tworzy wyjątkowe owoce. Są wielkości małego orzecha włoskiego zielone z nagą jadalną skórką. Przypominają duży agrest. Mają smak słodkowinny miąższ galaretowaty, bardzo aromatyczny i bardzo smaczny. Dojrzewają we wrześniu i październiku. Są bardzo bogate w witaminę C, potas, wapń, żelazo, błonniki enzymy trawienne. Regulują pracę układu trawiennego, zapobiegają przeziębieniu i co bardzo ważne oczyszczają organizm z wolnych rodników. Można je spożywać na surowo bądź przetworzone w postaci nalewki, dżemów, galaretek, wina czy kompotów.
Floramis
Kiwi (Aktinidia) dobrze zimuje w naszym klimacie (niektóre odmiany wytrzymują nawet 40 stopniowe mrozy!).
Jedna dorosła roślina wydaje nawet kilka kg owoców, a takie z własnego ogródka są nieporównywalnie smaczniejsze niż kupne, które dojrzewają w transporcie.
Sama uprawa kiwi jest banalnie prosta.