Marmolada z winogron z własnej działki

Winorośl (Vitis) można z powodzeniem uprawiać w polskim klimacie. Na rynek wprowadzane są coraz to nowsze odmiany, jeszcze bardziej plenne i mrozoodporne. Polecamy posadzenie winorośli na własnej działce i zrobienie pysznej marmolady z jej owoców.

Składniki:

1 kg dojrzałych winogron, najlepiej ciemnych

40-50 dkg cukru

4-5 rozgniecionych ziaren ziela angielskiego

1 liść laurowy

Nic tak nie smakuje jak marmolada z własnych winogron

Nic tak nie smakuje jak marmolada z własnych winogron

Przepis:

Własnoręcznie zebrane winogrona myjemy, obrywamy z kiści, wrzucamy do rondla i gotujemy często mieszając. Następnie powstałą masę przecieramy przez sito pozbywając się tym samym pestek. Przecier ponownie wkładamy do rondla i gotujemy często mieszając aż do zgęstnienia. Dodajemy cukier, liść laurowy i rozgniecione ziarna ziela angielskiego i gotujemy jeszcze 15-20 minut.

Gdy kropla gorącego przecieru, którą wylejemy na zimny talerzyk tężej, gorący przecier przekładamy do wyparzonych gorących słoików i zakręcamy. Można je wstawić do nagrzanego, lecz wyłączonego piekarnika i zostawić do wystudzenia.

Smacznego!

Autor zdjęcia: grongar
Źródło: http://www.flickr.com/photos/grongar/5039559742/

Poprzedni

A może wrzosowisko?

Następne

Wino szałwiowe

1 komentarz

  1. tadeusz

    Posiadam winogrono w ogrodzie.Od trzech lat w okresie dojrzewania owocow liscie i owoce pokrywa szry nalot.Prosze porade . Z gory dziekoje Tadeusz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oparte na WordPress & Theme by Anders Norén