Winorośl (Vitis) można z powodzeniem uprawiać w polskim klimacie. Na rynek wprowadzane są coraz to nowsze odmiany, jeszcze bardziej plenne i mrozoodporne. Polecamy posadzenie winorośli na własnej działce i zrobienie pysznej marmolady z jej owoców.
Składniki:
1 kg dojrzałych winogron, najlepiej ciemnych
40-50 dkg cukru
4-5 rozgniecionych ziaren ziela angielskiego
1 liść laurowy
Przepis:
Własnoręcznie zebrane winogrona myjemy, obrywamy z kiści, wrzucamy do rondla i gotujemy często mieszając. Następnie powstałą masę przecieramy przez sito pozbywając się tym samym pestek. Przecier ponownie wkładamy do rondla i gotujemy często mieszając aż do zgęstnienia. Dodajemy cukier, liść laurowy i rozgniecione ziarna ziela angielskiego i gotujemy jeszcze 15-20 minut.
Gdy kropla gorącego przecieru, którą wylejemy na zimny talerzyk tężej, gorący przecier przekładamy do wyparzonych gorących słoików i zakręcamy. Można je wstawić do nagrzanego, lecz wyłączonego piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Smacznego!
Autor zdjęcia: grongarŹródło: http://www.flickr.com/photos/grongar/5039559742/
tadeusz
Posiadam winogrono w ogrodzie.Od trzech lat w okresie dojrzewania owocow liscie i owoce pokrywa szry nalot.Prosze porade . Z gory dziekoje Tadeusz