SŁODKI ANYŻOWY SMAK
Fenkuł, inaczej zwany koprem włoskim to coraz modniejsze zioło znajdujące szerokie zastosowanie w kuchni oraz ziołolecznictwie.
Jest to roślina zielna osiągająca wysokość do 1 metra. Wszystkie jej części są jadalne, choć najbardziej cenione są białe zgrubienia ogonków liściowych o słodkim, lekko anyżowym smaku. Pierzaste liście można wykorzystać do przyprawiania potraw.
Fenkuł jest bogaty w witaminy, można go wykorzystać w surówkach lub jako dodatek do mięs czy ryb.
Polecamy fenkuła do ogródka ziołowego, tym bardziej że nie jest trudny w uprawie. Jest mrozoodporny do -28 stopni, nalepiej czuje się na stanowiskach słonecznych w glebie próchnicznej, przepuszczalnej.
Kupujesz ładną roślinę w pojemniku 1 litrowym.
Podstawowe informacje: |
| | | | | |
| żółty | VII - VIII | 100 cm | słońce, półcień | 1 l |
Na podstawie 0 opinii
ogólnie